och93: smażymy na tłuszczach nasyconych lub jednonienasyconych. Najlepsze do smażenia: masło klarowane, smalec, olej kokosowy, olej rzepakowy, ewentualnie oliwa z oliwek, ale nie wiem czy warto. InkooGnito: każdy jest inny, ma inny metabolizm (również związany z wcześniejszymi "dietami", itp). W mojej ocenie najrozsądniej byłoby wyliczyć ogólnie [...]
Olej z pestek winogron ma bardzo wysoki punkt dymienia, ale nie opłaca się go stosować z uwagi na ogromna ilość omega 6. Jeżeli już to smalec, olej kokosowy, rzepakowy, masło klarowane.
[...] chrupiego również nie jemy, zamień na owsianke 2 - mięso ważysz przed czy po obróbce termicznej? posiłek ok 3 - mało coś tej karkówki 4,5 - to nie jest posiłek! Poza tym, warzyw nie wliczamy do bilansu .. gdzie oliwa, masło, smalec, olej kokosowy?? Jedzenie sobie rób do pudełek - sałaty nawal, ogórki, pomidory + mieso/ryby, zalej oliwą i gotowe.
[...] i krój sobie w plasterki. Jogurt przemysłowy tak samo, koło prawdziwego mleka pewnie nie stał, pewnie mleko w prochu i jakiś badziew konserwujący. Olej słonecznikowy z rzadka, najlepiej zamień na oliwę z oliwek, a do obróbki cieplnej na olej kokosowy, smalec i masło klarowane. Mam nadzieję, że nie sięgasz już po pizze itp. poza bilansem? :->
[...] jak najtłustsze), podroby, ryby i jajka - Tłuszcze to te pochodzące ze źródeł białka, różne oleje roślinne (z pierwszego tłoczenia), w tym również kokosowy, masło, smalec, od czasu do czasu połówka awokado - Węglowodany: absolutne zero (w bilansie mogą się pojawić ich znikome ilości z żółtek i podrobów) - Warzywa tylko i wyłącznie [...]
[...] jest pożądanym składnikiem zdrowej diety. 4. O oleju słonecznikowym już wspomniała sss. Jeśli chodzi o tłuszcze do smażenia, to sięgnij po olej kokosowy, masło klarowane, smalec. 5. Gotowe pieczywo to zawsze ryzyko spulchniaczy, polepszaczy, cukru, karmelu i innych świństw. Spróbuj upiec sama lub wybierz inne, bardziej wartościowe źródło [...]
Okay, więc zacznijmy od tego, że dieta szarlatana dukana otwiera wrota ku cukrzycy. Dlaczego? Bo „uczy” organizm jak przerabiać białko na glukozę. Stąd też kobiety „na/po dukanie” w perspektywie czasu skarżą się na problem ze zgubieniem brzucha, a u niktórych następuje nawet zmiana sylwetki typu gruszka na [...]
Do krótkiego smażenia ujdzie, jednak bardziej skłaniałbym się do spożywania go zimno tłoczonego, bez obróbki termicznej. Do smażenia, jeśli już, lepiej dodać tłuszcz kokosowy, smalec, masło klarowane.
Smażyć - na patelni teflonowej, staraj się nie dorzucać dodatkowo tłuszczu - a jeśli już to smalec/masło klarowane/tłuszcz kokosowy. Oliwa ujdzie do krótkiego smażenia, ale raczej bym nie dodawał. Zacznij od powiedzmy 3tys kcal i obserwuj, jeśli waga nie pójdzie w górę, to dorzuć kcal. Nie ma potrzeby trzymać się kurczowo obliczeń, organizm sam CI [...]
Witam, dziś w Piotrze i Pawle widziałem olej z ryżu, tylko mało informacji o nim mam. Jak ma się do smażenia i itd? Z artykułu na potreningu: do smażenia "olej kokosowy, a także masło klarowane, smalec, olej palmowy". Więc rozumiem, że ryżowy nie ;-)
[...] tym bardziej na peirwszy raz, więc polecam https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Creatine_Muscle_Max-opis33277.html co do tłuszczy mieszaj oliwy - z oliwek, olej lniany, rzepakowy orzechy różne - laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, wiórki kokosowe olej kokosowy, awokado, tłuste ryby do smażenia najlepiej masło klarowane i smalec :-)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
najlepsze do smażenia są olej kokosowy, masło klarowane, smalec oraz właśnie oliwa z oliwek (do krótkiego smażenia), która jest lepsza od rzepakowego, dlaczego? bo oliwa ma 10g wielonienasyconych a rzepakowy 30g Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2013-11-08 22:15:35